Να λοιπον ενας εναλλακτικος τροπος εξουσιας.
Στην περιοδο που ζουμε για να βγουμε απο την κριση αυτη χρειαζονται θυσιες.
Θυσιες ομως απ ολους.
Οφειλουμε επομενως να επανακαθορισουμε την δημοκρατια.
Με Παπαδημους και Βενιζελους και με αυτον τον τροπο διακυβερνησης οδηγουμαστε με μαθηματικη ακριβεια στον γκρεμο.
Οχι ολοι ομως..Οδηγειτε η χωρα και ο λαος της..
Μετά την φυγή όμως του τυράννου ο Κλεομένης προσπάθησε να αναμειχθεί στο Αθηναϊκό πολίτευμα βοηθώντας τον Ισαγόρα και επιδιώκοντας να εγκαθιδρύσει ολιγαρχία.
Αποτέλεσμα ήταν να έρθει σε σύγκρουση με τον δημοκρατικό Κλεισθένη αλλά τελικά το 507 π.Χ επικράτησαν οι δημοκρατικοί.
Ο Κλεισθένης αναμόρφωσε τους νόμους του Σόλωνα αύξησε τον αριθμό των φυλών σε 10 απο 4 και όρισε να εκπροσωπούνται απο 50 άτομα η καθε μια.Ορισε δηλαδή μια βουλή που αποτελούνταν απο 500 άτομα στην οποία και έδωσε αυξημένες αρμοδιότητες.
Η "κοινοβουλευτική" περίοδος αν μπορούμε να την πούμε διαρκούσε 36 ημέρες κατά τις οποίες η κάθε φυλή με τους 50 εκπροσώπους της ασκούσε εξουσία εναλλάξ.
Για να αποφύγει στο μέλλον τον κίνδυνο επαναφοράς ενός τυραννικού καθεστώτος εφάρμοσε τον νόμο του οστρακισμού.Σύμφωνα με τον οποίο ο λαός μπορούσε να εξορίσει τον οποιονδήποτε μπορούσε να γίνει τύραννος ή να βλάψει τα συμφέροντα της πόλης.
Οι τολμηρές αυτές μεταρρυθμίσεις του θορύβησαν τους αντίπαλους ολιγαρχικούς που με επικεφαλής τον Ισαγόρα ζήτησαν από τους Σπαρτιάτες να επέμβουν για να ξαναφέρουν την ολιγαρχία. Οι ενέργειες όμως αυτές δεν στέφθηκαν με επιτυχία λόγω της αντίδρασης του λαού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου