Μπορεί η ημερομηνία των εκλογών να αποτελεί γρίφο, αλλά τα πολιτικά κόμματα προετοιμάζονται σαν η κάλπη να ήταν προ των πυλών. Οι εκτιμήσεις ποικίλουν, ωστόσο, τα κομματικά επιτελεία θεωρούν ότι η εκλογική μάχη έχει ήδη αρχίσει. Μόνο τυχαία δεν είναι η συγκρότηση εκλογικών επιτροπών, η αναζήτηση “λαμπερών” υποψηφιοτήτων, αλλά και η συζήτηση στο εσωτερικό των κομμάτων για πιθανές συνεργασίες.
Ταυτόχρονα, και λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία παίρνει διαστάσεις “τσουνάμι”, οι πολιτικές δυνάμεις, στο σύνολό τους, επιχειρούν να διαμορφώσουν, όχι απλώς την τακτική τους, αλλά να εντάξουν στη φυσιογνωμία τους νέες πλευρές, που θα τις καθιστούν ελκυστικές και φερέγγυες για ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Δύσκολη υπόθεση, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν διαρραγεί παραδοσιακές ισχυρές κοινωνικές συμμαχίες.
Μετατοπίσεις
Για παράδειγμα, η Δημοκρατική Συμμαχία, παρότι ιδρυτικά επιχείρησε να καλύψει το νεοφιλελεύθερο, αλλά πολιτικά και κοινωνικά το μετριοπαθή κεντροδεξιό χώρο, αλλάζει στρατηγική, ανεβάζοντας τους τόνους σε θέματα που παραδοσιακά κάλυπτε η ακροδεξιά του ΛΑΟΣ, όπως η μετανάστευση, η εγκληματικότητα κ.λπ.
Αντίστοιχες κινήσεις και πολιτικές μετατοπίσεις διακρίνονται και σε άλλους χώρους, στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν με κοινωνικές κατηγορίες, που σήμερα τους γυρνούν την πλάτη.
Στο κυβερνητικό μπλοκ, οι κινήσεις των τριών κομμάτων έχουν σαφώς μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Η ηγεσία της ΝΔ κινείται ανάμεσα στην πολιτική του μνημονίου και στις απαιτήσεις της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς, η οποία απαιτεί εδώ και τώρα αποχώρηση από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο “χώρο”, είναι οι σκληρές διατυπώσεις του δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα, ο οποίος χαρακτήρισε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, ακροδεξιά κόμματα.
Ο άλλος κυβερνητικός εταίρος και συγκάτοικος στη “γαλάζια πολυκατοικία” ο ΛΑΟΣ, έχει χάσει προ πολλού τη δυνατότητά του, να επικοινωνεί με λαϊκά στρώματα, μετεξελισσόμενο σταδιακά σε ένα κλασικό συντηρητικό, συστημικό κόμμα. Όσο ο ΛΑΟΣ μετατοπίζεται στον κυβερνητισμό, τόσο βρίσκει έδαφος η Χρυσή Αυγή, που οι δημοσκοπήσεις τις δίνουν σταθερά 1,5%, αλλά ως ένα βαθμό και η ΔΗΣΥ, η οποία πηγαίνει ολοένα και δεξιότερα.
Τα «όχι» δυνάμεων
της αριστεράς
Στην ευρύτερη αριστερά οι διεργασίες συνεχίζονται. Προσώρας δεν διαφαίνονται, όμως, καταλήξεις τέτοιες που να ανατρέπουν το σκηνικό της πολυδιάσπασής της. Το ΚΚΕ, παρότι υπάρχουν πολλά δείγματα ότι στον κόσμο του δεν περνάει χωρίς αντιστάσεις ή απορίες έστω, η ανθενωτική γραμμή, είναι κατηγορηματικό στην άρνησή του να συμπορευτεί ακόμα και σε επιμέρους ζητήματα με άλλες δυνάμεις της αριστεράς. Το ΚΚΕ έχοντας μικρό, αλλά σταθερό δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, κλείνει ερμητικά τις πόρτες του διαλόγου, αν και από τον Ριζοσπάστη φροντίζει να συζητά για ζητήματα, που προφανώς έχουν τεθεί ακόμα και σε κομματικές του οργανώσεις.
Στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ανάγνωση της κρίσης οδηγεί και σε διαφορετικές προτεραιότητες για ορισμένες από τις συνιστώσες της. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η ΑΡΑΣ, συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συνδιοργάνωσε κοινή εκδήλωση με το Μέτωπο Α-Α και την ΚΟΕ. Ο εκπρόσωπός της μάλιστα, αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός μετώπου που θα συμπεριλαμβάνει και δυνάμεις από άλλους χώρους της αριστεράς. Η ίδια η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όμως, ως μετωπικό σχήμα, επιμένει στην καθαρότητα της γραμμής και στην άρνησή της για συμπόρευση με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας, ωστόσο, ένα παράθυρο ανοιχτό για κοινή δράση σε επιμέρους κοινωνικά μέτωπα.
Από την άλλη πλευρά της όχθης, η ΔΗΜΑΡ, ενθαρρυμένη και από τα δημοσκοπικά ευρήματα, ενισχύει το προφίλ του “κόμματος ευθύνης”, που ναι μεν είναι κατά του μνημονίου, αλλά ταυτόχρονα είναι αντίθετο, όπως λέει, σε αριστερισμούς και στοχεύει στη “θετική αναδιάταξη του χρέους”! Στις όποιες προσκλήσεις για ενότητα που δέχεται στα γραφεία της, η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ απαντά στερεότυπα “όχι”, τουλάχιστον σε όσες από αυτές ο οικοδεσπότης είναι από το χώρο της αριστεράς. Άλλωστε, η ΔΗΜΑΡ έχει αποσαφηνίσει το στόχο της, που ολοένα και απομακρύνεται ακόμα και από την ιδρυτική της πράξη. Ο Φώτης Κουβέλης σε άρθρο του στην εφημερίδα “Τα Νέα” στις 14 Ιανουαρίου λέει: “Ανασυγκρότηση του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου. Επανίδρυση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, μέτωπο στο νεοφιλελευθερισμό και τον αριστερισμό”.
Προσκλήσεις για διάλογο
Την ίδια στιγμή, τη σκυτάλη των προσκλήσεων διαλόγου και ενότητας παίρνουν το Μέτωπο Α-Α, η ενωτική Κίνηση, αλλά και ο Μίκης Θεοδωράκης μέσω της νέας κίνησης “ΕΛΛΑΔΑ”. Το Μέτωπο, καλεί την ερχόμενη Δευτέρα σε σύσκεψη τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και τις επιμέρους συνιστώσες της. Επίσης καλεί την οργάνωση Ξεκίνημα. Η Ενωτική Κίνηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή καλεί ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγους Πράσινους, ΔΗΜΑΡ, Άρμα Πολιτών, Ελεύθερους Πολίτες σε σύσκεψη στις 19 Ιανουαρίου. Η κίνηση θέτει μια σειρά ζητήματα προς συζήτηση, όπως Ευρώπη, ΑΟΖ, δημοκρατία, απλή αναλογική κ.λπ. Οι πρώτες αντιδράσεις, ωστόσο, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τους διοργανωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΗΜΑΡ, ναι μεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση, αλλά ως φαίνεται θα διευκρινίσει ότι δεν μπορεί να αποτελέσει σημείο προσέγγισης το αντιμνημονιακό, αλλά και ότι η ίδια δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε ευρύτερα σχήματα που συμπεριλαμβάνουν δυνάμεις που έχουν προσχωρήσει στον... αριστερισμό. Ανάλογη στάση θα κρατήσουν και οι Ελεύθεροι Πολίτες (Β. Οικονόμου), οι οποίοι έχουν αποφασίσει εδώ και καιρό να συμπορευτούν εκλογικά με τη ΔΗΜΑΡ. Το ΚΚΕ, δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα ανταποκριθεί θετικά.
Ο Μίκης Θεοδωράκης ευελπιστεί ότι μπορεί να φέρει στο ίδιο τραπέζι τις ηγεσίες των κομμάτων της αριστεράς, αλλά και προσωπικότητες από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Τις προηγούμενες ημέρες ο Μ. Θεοδωράκης είχε επαφές με στελέχη χώρων και προγραμματίζει ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση. Να σημειώσουμε ότι ο ίδιος έχει υποβαθμίσει την παρουσία του στο εγχείρημα της Σπίθας, ενώ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις αποσαφηνίζει ότι δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στις εκλογές. Ενδεικτικές, πάντως, των σκέψεων του, που δημιουργούν πρόσθετες έως και ανυπέρβλητες δυσκολίες για τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, είναι οι δηλώσεις που έκανε στην κοπή πίτας του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά. Μιλώντας για την ηγεσία της κίνησης που φιλοδοξεί να δημιουργήσει, είπε: “Αυτή η νέα πολιτική ηγεσία θα πρέπει να αποτελείται από πολίτες από όλους τους χώρους της εθνικής μας ζωής με αξία και ήθος...” Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται, ως αποδέκτες της πρόσκλησης, είναι και ο βουλευτής της ΝΔ -από τους ένθερμους εκπροσώπους της λαϊκής δεξιάς- Πάνος Καμμένος.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εδώ και καιρό έχει πάρει συγκεκριμένη ενωτική πρωτοβουλία, είναι ένας από τους αποδέκτες των προκλήσεων. Μέλη της Γραμματείας του σημείωναν ότι το σχήμα θα κινηθεί με βάση τις συλλογικές αποφάσεις, το δικό του πολιτικό σχέδιο και προγραμματικό πλαίσιο. Η συμμετοχή τους στις συναντήσεις αυτές θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στη συνεδρίαση της Γραμματείας, αν και αύριο Δευτέρα θα συμμετάσχει στη σύσκεψη που καλεί το Μέτωπο Α-Α θέτοντας για άλλη μια φορά στο τραπέζι την πρόταση για τη συγκρότηση ενός πλατιού, κοινωνικού και πολιτικού μετώπου από τα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας έως τις δυνάμεις της ιστορικής αριστεράς, κοινοβουλευτικής και μη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποσαφηνίσει ότι οι επαφές αυτές δεν περιορίζονται στο εκλογικό πεδίο και ότι τον ενδιαφέρει πρωτίστως η συμπόρευση και η κοινή δράση στο κοινωνικό, είτε αυτό αφορά τα κινήματα ανυπακοής και τους εργατικούς αγώνες, είτε αφορά την αντίσταση στα χαράτσια, τα δίκτυα αλληλεγγύης κ.λπ. Επιμένει δε, παρά τις μέχρι τώρα αρνήσεις, στην ανοιχτή πρόσκληση προς τις δυνάμεις της ιστορικής αριστεράς, καθώς όπως υποστηρίζουν στελέχη του, “η αριστερά μόνο σαν γροθιά μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής”.
Στάθης Κουτρουβίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου