Ο Λ. Παπαδήμος κυβερνά. Δεν διαχειρίζεται απλά την κρίση. Η κυβέρνησή του προσπαθεί να επαναδιαμορφώσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας και να ανατρέψει όλα τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα -όλες οι δεσμεύσεις που υπογράφει, και θα υπογράψει, έχουν ορίζοντα, τουλάχιστον, δεκαετίας. Παράλληλα επιχειρεί να ανασυγκροτήσει το υπάρχον «αστικό πολιτικό σύστημα» με τη διαμόρφωση νέων [πολιτικών] συναινέσεων.
Νέο σκηνικό
Ο δικομματισμός, όπως τον βιώσαμε, τελειώνει. Ανακόπτεται η παράδοσή του και, πιθανόν, να τερματίζονται και οι δυναστείες των Παπανδρέου και Καραμανλήδων. Οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Λ. Παπαδήμο αντιλαμβάνονται -όχι απαραίτητα όλες- ότι αυτή η κυβέρνηση αποτελεί το πρώτο βήμα εξελίξεων και ανακατατάξεων. Και μόνο η παρουσία του ΛαΟΣ στην συγκυβέρνηση, η συνεργασία, δηλαδή, του δικομματισμού μαζί του, αποκαλύπτει την αρχή της νέας πορείας.
Φυσικά ο δικομματισμός «αντιστέκεται», ενώ, παράλληλα, παρατηρείται και μια πορεία σύγκλισης μεταξύ ΠαΣοΚ και ΝΔ που αφορά επιχειρηματικά αλλά και προσωπικά συμφέροντα. Υπάρχει, δηλαδή, κοινή στάση βουλευτών, και από τα δύο κόμματα, απέναντι στα «συμφέροντά» τους [υψηλοί μισθοί, αφορολόγητο εισοδήματος, ειδικό ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό] ενώ αντιλαμβανόμενοι και το δημόσιο χώρο ως «ιδιοκτησία» τους, για «ιδία χρήση», προσπαθούν να τον διατηρήσουν ως έχει, μια και στηρίζονται στις πελατειακές σχέσεις. Την ίδια ώρα, όμως -και άθελά τους-, διαμορφώνουν ένα νέο πολιτικό σκηνικό, που θα οδηγήσει εκτός συστήματος αρκετούς από αυτούς.
Για «μελλοντική χρήση»
«Το σημερινό μοντέλο διακυβέρνησης», γράφουν τα χθεσινά Νέα, «αποκτά χαρακτήρα κεκτημένου του πολιτικού συστήματος για μελλοντική χρήση». Η κυβέρνηση Παπαδήμου, σημειώνει η εφημερίδα, «όλα δείχνουν ότι θα αφήσει στον δημόσιο βίο μια παρακαταθήκη». Η Καθημερινή, μάλιστα, ονειρεύεται πιο «προχωρημένες» κινήσεις –«τώρα που τρία κόμματα στηρίζουν μια εθνική κυβέρνηση, θα ήταν μια τέλεια ευκαιρία για μια τέτοια κίνηση, όπως το κλείσιμο μιας άκρως προβληματικής ΔΕΚΟ»! Προσωρινά, πάντως, παρακολουθούμε τον Λ. Παπαδήμο να καθορίζει τους κανόνες συγκυβέρνησης [και για μελλοντική χρήση] και να κλείνει εσωτερικά μέτωπα της κυβέρνησης.
Δεν είναι η συμφωνία για την απελευθέρωση των ταξί ή το άνοιγμα των έτοιμων σταθμών του μετρό [κινήσεις που θέλει να πιστωθεί ο Μ. Βορίδης…] αλλά τα δύο «ναι» της ΝΔ σε πολυνομοσχέδιο [θα ψηφιστεί την Πέμπτη, μία ημέρα πριν έρθει η τρόικα στην Αθήνα] και νέο αναπτυξιακό νόμο που ερμηνεύονται ως σταδιακή βελτίωση της συνοχής και αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού σχήματος -Κ. Χατζηδάκης: «υπέρτατος νόμος για μας είναι σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία να σταθεί όρθια η πατρίδα μας, μέχρι να ξεπεραστούν οι μεγάλες οικονομικές εκκρεμότητες».
Αλλάζει στάση η ΝΔ
Η ΝΔ είναι πλέον φανερό ότι αλλάζει στάση απέναντι στην κυβέρνηση -ανεξάρτητα αν παριστάνει ότι δεν συγκυβερνά. Συναγερμός στο γαλάζιο στρατόπεδο έχει σημάνει, όχι ως προς την ημερομηνία των εκλογών, αλλά ως προς τις διαδικασίες εκλογής ηγεσίας στο ΠαΣοΚ. Εκτιμούν ότι η σκληρή μάχη μπορεί να οδηγήσει σε ρήξεις, αλλά και να λειτουργήσει συσπειρωτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Α. Σαμαράς προβληματίζεται για το αν θα θέσει θέμα αντικατάστασης των υποψηφίων προέδρων του ΠαΣοΚ που κατέχουν υπουργικούς θώκους, όπως είχε πει παλαιότερα, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι είναι προς το συμφέρον της ΝΔ να παραμείνουν στον «κύκλο της φθοράς», δηλαδή στην κυβέρνηση.
Η ΝΔ, όμως, πέρα από κινήσεις εντυπωσιασμού και την ανησυχία της για την πορεία του PSI, έχει συμφωνήσει σε όλα τα μέτρα που προετοιμάζει ο Λ. Παπαδήμος, που σήμερα θα υποδεχθεί και τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκουίντο Βεστερβέλε, κίνηση στήριξής του από την Α. Μέρκελ. Η ΝΔ, που έχει εγκλωβιστεί στην κυβέρνηση Παπαδήμου, «δεν πρόκειται να προκαλέσει εκλογές προτού ολοκληρωθεί η συμφωνία του PSI. Και δυστυχώς θα ψηφίσει και τη νέα δανειακή σύμβαση, αναλαμβάνοντας συνευθύνη στο έγκλημα» [Αλ. Τσίπρας, Βουλή, 13.01.12].
Αχρωματοψία Παπαδήμου
Ο Λ. Παπαδήμος προετοιμάζει τη μείωση των κατώτατων αμοιβών και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα [ο Γ. Κουτρουμάνης είναι άλλο ένα δείγμα υπουργού που «παίρνει χαρτάκι» -ό,τι πει η τρόικα…], δεν βάζει καμία κόκκινη γραμμή στις διαπραγματεύσεις, φέρνει νέα σκληρά μέτρα και νέα απεχθή δανειακή σύμβαση. Ελπιδοφόρα η πρώτη αντίδραση των αγανακτισμένων σήμερα το απόγευμα στο Σύνταγμα.
Τα επιχειρήματα του μειλίχιου κ. Παπαδήμου απλοϊκά και κόντρα σε όλες τις επιστημονικές έρευνες –το ύψος των μισθών ελάχιστα επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα- ενώ εμφανίστηκε [Βουλή, 13.01.12] ως υπερασπιστής των φτωχών και ανέργων –ο Ρομπέν των ανέργων! «Οι άνεργοι», είπε, «δεν έχουν ούτε κατώτατο μισθό, ούτε 13ο και 14ο μισθό. Πρέπει να νοιαστούμε και γι’ αυτούς». Πως; Οι μισθοί που θα κοπούν από τους εργαζόμενους θα δοθούν σε ανέργους; Η μείωση του κατώτατου μισθού θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας; Ή, μήπως, η ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του εισοδήματος θα φέρει ακόμα βαθύτερη ύφεση για πέμπτο, συνεχή, χρόνο;…
Α.Π. Θάνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου