ΑΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ

Σε ονομαζουν <ανθρωπακο>,<κοινο ανθρωπο>.Λενε οτι μια νεα εποχη αρχισε,η <εποχη του κοινου ανθρωπου>.Δεν το λες εσυ αυτο,Ανθρωπακο.Το λενε αυτοι.οι αντιπροεδροι των μεγαλων εθνων,οι εκλεγμενοι ηγετες της εργατιας,οι μετανιωμενοι απογονοι των μπουρζουαδων,οι πολτικοι και οι φιλοσοφοι.
Σου δινουν το μελλον μα δε ρωτανε για το παρελθον σου.

Εισαι κληρονομος ενος φοβερου παρελθοντοσ.Η κληρονομια σου ειναι το πυρωμενο διαμαντι στο χερι σου.
Αυτο σου λεω εγω.


ΒΙΛΧΕΛΜ ΡΑΙΧ

ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ

ΑΧ ΒΡΕ ΤΣΕ......................

ΕΣΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ??

ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΣΕ ΕΒΑΛΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο ΚΑΣΤΡΟ??

ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Η ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΑΝ ΗΘΕΛΕΣ??

ΚΡΙΜΑ..............ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΗΣΟΥΝ ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ...

ΣΙΓΟΥΡΑ ΖΩΝΤΑΝΟΣ...ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΛΟΝΤΥΜΕΝΟΣ...ΠΟΛΥ ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΟΣ...ΚΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ ΕΥΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ...ΠΡΟΠΑΝΤΩΣ ΑΥΤΟ..

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Πόλεμος συμφερόντων τραπεζών και ΔΝΤ για το PSI





** Εμπλοκή στις συνομιλίες με αιχμές επιτόκιο και ύψος «κουρέματος»

ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΑΛΛΗΛΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ (ΕΠΙΣΗΜΗ) ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σε «παύση για προβληματισμό» οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, για το PSI (Private Sector Involvement), τη συμμετοχή, δηλαδή, των ιδιωτών στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, καθώς, όπως ανακοίνωσε το IIF, «δεν έχουν καταλήξει σε μία εποικοδομητική απάντηση από πλευράς όλων των εμπλεκομένων». Πρόκειται για κίνηση «εκβιασμού» του IIF κυρίως προς το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη, και λιγότερο κατά της Ελλάδος, που, ας μην κρυβόμαστε, δεν παίζει σοβαρό ρόλο στις διαπραγματεύσεις -όπως του βαράνε χορεύει ο Παπαδήμος… Οι συνομιλίες θα επαναληφθούν, σύμφωνα με την Αθήνα, πιθανόν την Τετάρτη, χρόνος ικανός για να υπάρξει συνεννόηση της Ελλάδας με Ευρωπαίους και ΔΝΤ -«Ευελπιστούμε», τονίζει σε ανακοίνωσή του το IIF, «πως η Ελλάδα, με την υποστήριξη της ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να επαναπροσεγγίσει εποικοδομητικά τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο να ολοκληρωθεί μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία». «Προσβλέπουμε σε επανέναρξη των συνομιλιών», σημειώνει το ΔΝΤ, «οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται» κατά τον πρωθυπουργό, που μίλησε το βράδυ της Παρασκευής μετά την «παύση για προβληματισμό».

Μεγαλύτερο «κούρεμα»

Το ΔΝΤ, και όχι μόνο, εξ αρχής επέμενε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν καθίσταται βιώσιμο με «κούρεμα» μόνο 50%. Η ίδια η Κρ. Λαγκάρντ -που σήμερα εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί δεκάδες δισ. ευρώ περισσότερη οικονομική βοήθεια- πίεζε τους ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν σε «κούρεμα» πάνω από 70%, ενώ εμπιστευτική έκθεση του ΔΝΤ, που είχε παραδοθεί σε Α. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί τον Οκτώβριο του 2011, ζητούσε «κούρεμα» κατά 80%, γεγονός που είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των τραπεζών. [Ο Σόνι Καπούρ, πνευματικός πατέρας του EFSF, ειδικός σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και των G-20 και διευθύνων σύμβουλος του Think Tank, Re-Define, σε συνέντευξή του (Νέα, 22.10.2011) σημειώνει ότι «μόνο ένα κούρεμα 100% στα ομόλογα των ιδιωτών θα αποκαταστήσει την βιωσιμότητα του χρέους […] Όσο μεγαλύτερο το κούρεμα τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα»].
Η Α. Μέρκελ, που αρχικά υιοθέτησε την άποψη του ΔΝΤ για μεγαλύτερο «κούρεμα», πρότεινε ως εναλλακτική λύση -μετά και από τις πιέσεις γερμανών τραπεζιτών- μεγαλύτερο «κούρεμα» ή «περισσότερα μέτρα» -θυμίζουμε ότι ο τότε τραπεζίτης [σήμερα τι;…] Λ. Παπαδήμος είχε ταχθεί κατά του «κουρέματος» ακόμα και 21% ! Η πίεση, όμως, για μεγαλύτερο «κούρεμα» ήταν συνεχής προς τράπεζες και κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, ενώ δημοσιεύματα [Financial Times (02.01.12): «Η ελληνική κυβέρνηση πιέζει τους πιστωτές της για κούρεμα μέχρι και 75%»] διερευνούσαν προθέσεις διαμορφώνοντας, παράλληλα, και κλίμα. Το ΔΝΤ, βέβαια, δεν έχει μετατραπεί σε… φιλολαϊκό ταμείο κόντρα στα συμφέροντα των αγορών. Απλά στη συγκεκριμένη φάση εξυπηρετεί διαφορετικά οικονομικά συμφέροντα -κυρίως κρατικά- από αυτά που εκφράζει το IIF.

Τα χειρότερα έρχονται

Οι Ευρωπαίοι, με την πάροδο του χρόνου, διαπίστωσαν ότι και το δεύτερο πρόγραμμα της τρόικας για την Ελλάδα απέτυχε [στο 7% εκτιμά την ύφεση το 2011 ο Economist, στο 3% το 2012 to ΔΝΤ, για πέμπτο συνεχόμενο χρόνο, στο 10% του ΑΕΠ το έλλειμμα, 3,4% ο πληθωρισμός, πάνω από ένα εκατομμύριο και επίσημα οι άνεργοι, πρώτη παγκοσμίως στις πιθανότητες να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, κ.λπ.] και ότι οι χώρες τους δεν «αισθάνονται και τόσο καλά τελευταία». [Γαλλία και Αυστρία έχασαν τα «ΑΑΑ» από την Standard &Poor’s, όσες χώρες, πλην Γερμανίας,  απέμειναν με τρία «Α» απειλούνται πλέον με υποβάθμιση στο μέλλον, ενώ υποβαθμίστηκαν η Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος και Μάλτα!].
Συνειδητοποίησαν, δηλαδή, ότι τα χειρότερα δεν πέρασαν, ότι το καζάνι εξακολουθεί να βράζει, ότι η ευρωζώνη οδεύει προς την ύφεση, ότι ακόμα και αυτή η κραταιά Γερμανία θα κινδυνεύσει αν όλα γύρω της καταρρεύσουν. Ακόμα, ότι η Ελλάδα μπαίνει στον πέμπτο χρόνο της ύφεσης, ότι είναι πιθανή μια απόσχιση περιφερειακής χώρας από την ευρωζώνη [25% οι πιθανότητες κατά την Citigroup], ότι μόνο μια φορά μπορούν να επιβάλουν «κούρεμα» στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας. [Τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το βρετανικό δίκαιο, που δίνει την δυνατότητα στους πιστωτές διεκδίκησης της περιουσίας του δημοσίου χωρίς εμπλοκή των ελληνικών δικαστηρίων]. Και ότι τα χρήματά τους που δόθηκαν και θα δοθούν [;] για την διάσωση της Ελλάδας πιθανόν να χαθούν οριστικά. Η συμβιβαστική, λοιπόν, λύση που κατατέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το PSI, και πιθανώς θα ισχύσει, είναι τα ομόλογα να υπολογισθούν με την «καθαρή παρούσα αξία» τους και όχι με την ονομαστική τους αξία.

Απόδοση 670%!

Η πλήρης ρήξη, όμως, στις συνομιλίες ήρθε όταν το IIF, για να περιοριστούν [πλήρως;] οι απώλειες των τραπεζών, ζήτησε μεσοσταθμικά επιτόκια πάνω από 5% (!) όταν το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος το επιτόκιο, πρέπει να κινείται μεταξύ 3% και 4%, ενώ το Βερολίνο, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones, παρενέβη στις διαπραγματεύσεις ζητώντας επιτόκιο 2% και σε κάθε περίπτωση μεσοσταθμικά κάτω του 4%! Η «τελική» πρόταση του IIF είναι να ξεκινά το επιτόκιο από το 4%, το 2015 να αυξάνεται στο 5% και μετά το 2020 να ανέρχεται στα επίπεδα του 5,1% με 5,25%!
Το IIF εκβιάζει και με το τοκογλυφικό επιτόκιο που ζητά, αλλά και με το ύψος του «κουρέματος» ενόψει των ελληνικών ομολόγων ύψους 14,5 δις. ευρώ που λήγουν στις 20 Μαρτίου. Χρήματα δεν υπάρχουν και Ευρωζώνη με ΔΝΤ δεν καταβάλλουν καμία νέα ή παλιά δόση, αν δεν υπάρξει συμφωνία για PSI και νέα δανειακή σύμβαση! Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και το IIF παίζει με την χρεοκοπία της Ελλάδας [εντός ευρώ] ενώ προς χρεοκοπία πιέζουν και αρκετά hedge fund που έχουν επενδύσει σε CDS [ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας].
Υπάρχουν, βέβαια, και άλλα συμφέροντα. Για παράδειγμα, την περασμένη Πέμπτη ελληνικά ομόλογα που λήγουν στις 20 Μαρτίου 2012, επωλούντο στο 44% της ονομαστικής τους αξίας. Αν δεν υπάρξει «κούρεμα» [συμφωνία για το PSI] οι κάτοχοι αυτών των ομολόγων θα τα εισπράξουν στην ονομαστική τους αξία, δηλαδή θα έχουν απόδοση 670% ! [ο υπολογισμός σε ετήσια βάση από την εφημερίδα Handelsblatt]. Αν, βέβαια, υπάρξουν χρήματα και πληρωθούν.

Βλέπουν επιδείνωση

Η πίεση / εκβιασμός από το IIF στηρίζεται τόσο στην απροθυμία των Ευρωπαίων για νέα δάνεια προς την Ελλάδα [αν δεν υπάρξει επαρκής συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI, τότε, όπως δήλωσε ο Φ. Σαχινίδης στον Σκάι (12.01.12), «ίσως τότε χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια από τους Ευρωπαίους εταίρους»] όσο και στη δυσκολία ενεργοποίησης των CAC’s [Collective Action Clauses] λόγω της πλήρους διαφωνίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα CAC’s είναι μια διεθνής πρακτική, σύμφωνα με την οποία αν ένα ποσοστό πιστωτών [περίπου 65% με 75%] δεχτεί οικειοθελώς το «κούρεμα», τότε η απόφαση αυτή τούς δεσμεύει όλους -«δεν υπάρχει απόφαση για το αν και πότε θα κατατεθεί νόμος που θα υποχρέωνε τους πιστωτές σε ανταλλαγή ομολόγων», ήταν η απάντηση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Π. Καψή σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νομοθετικής διάταξης που θα επιβάλλει «ρήτρες συλλογικής δράσης».
Αν, όμως, ενεργοποιηθούν τα CAC’s, θα αναγκαστεί να συμμετάσχει στο «κούρεμα» και η ΕΚΤ [κατέχει ομόλογα περί τα 50 δισ. ευρώ], γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις [Φ. Κοστάνσιο, μέλος εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ: «το PSI εξ ορισμού αφορά τον ιδιωτικό τομέα, οπότε η ΕΚΤ δεν εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις»]. Παράλληλα, η αναγκαστική συμμετοχή θα θεωρηθεί χρεοκοπία της Ελλάδας και θα ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα CDS. Την εκτίμηση για υποχρεωτικό «κούρεμα» κάνουν και οι αναλυτές του ελβετικού οίκου UBS, που βλέπουν επιδείνωση της κρίσης και ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου.
***
ΔΝΤ και IIF αλληλοεκβιάζονται με στόχο τα ιμάτια της Ελλάδας. Το μεν ΔΝΤ λέει πρώτα συμφωνία για PSI (με τους όρους τους δικούς μου) και μετά δόση και νέα δανειακή σύμβαση, το δε IIF λέει «ναι» σε PSI, με μηδαμινές, όμως, απώλειες για τις τράπεζες διαφορετικά θα απαιτήσουν να πληρωθεί η δόση του Μάρτιου που ισοδυναμεί με χρεοκοπία. Μονά ζυγά δικά τους! Ο πρωθυπουργός, φοβάμαι, ότι το μόνο που κάνει είναι να μεταφέρει απόψεις: των τραπεζών προς το ΔΝΤ και το αντίθετο. Αγαπούλα, την κουκούλα!

Θ. Μιχόπουλος

ΥΓ. Αν ολοκληρωθεί με «επιτυχία» το PSI το ποσό που θα μας «δανείσουν», ύψους 89 δισ. ευρώ, θα διατεθεί ως εξής:
* 30 δισ. για την άμεση καταβολή του 30% της αξίας των ομολόγων που θα κουρευτούν.
* 39 δισ. για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών, οι οποίες, σύμφωνα με τη μελέτη της BlackRock, θα χρειαστούν ακόμα και περί τα 15 δισ. ευρώ για τις πρόσθετες κεφαλαιακές τους ανάγκες.
* 14,5 δισ. για την αποπληρωμή του ομολόγου του Μαρτίου
* 5,5 δισ. που «περισσεύουν» θα κλείσουν την τρύπα του προϋπολογισμού του 2011 [2 δισ.], αν και άνοιξε μεγάλο θέμα εξοπλισμών και θα κατευθυνθούν προς φρεγάτες, αεροπλάνα και άρματα μάχης. Τρικομματικά!..

Δεν υπάρχουν σχόλια: