ΑΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ

Σε ονομαζουν <ανθρωπακο>,<κοινο ανθρωπο>.Λενε οτι μια νεα εποχη αρχισε,η <εποχη του κοινου ανθρωπου>.Δεν το λες εσυ αυτο,Ανθρωπακο.Το λενε αυτοι.οι αντιπροεδροι των μεγαλων εθνων,οι εκλεγμενοι ηγετες της εργατιας,οι μετανιωμενοι απογονοι των μπουρζουαδων,οι πολτικοι και οι φιλοσοφοι.
Σου δινουν το μελλον μα δε ρωτανε για το παρελθον σου.

Εισαι κληρονομος ενος φοβερου παρελθοντοσ.Η κληρονομια σου ειναι το πυρωμενο διαμαντι στο χερι σου.
Αυτο σου λεω εγω.


ΒΙΛΧΕΛΜ ΡΑΙΧ

ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ

ΑΧ ΒΡΕ ΤΣΕ......................

ΕΣΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ??

ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΣΕ ΕΒΑΛΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο ΚΑΣΤΡΟ??

ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Η ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΑΝ ΗΘΕΛΕΣ??

ΚΡΙΜΑ..............ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΗΣΟΥΝ ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ...

ΣΙΓΟΥΡΑ ΖΩΝΤΑΝΟΣ...ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΛΟΝΤΥΜΕΝΟΣ...ΠΟΛΥ ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΟΣ...ΚΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ ΕΥΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ...ΠΡΟΠΑΝΤΩΣ ΑΥΤΟ..

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

«Χέρια ψηλά» από Ρεν και Παπανδρέου



ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ (!) ΚΑΙ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ...  


Αυτό που είχαμε καταλάβει όλοι οι απλοί πολίτες -και κυρίως οι μη συστημικοί οικονομολόγοι- άρχισαν, σιγά-σιγά, να το παραδέχονται και οι κυβερνητικοί παράγοντες -επίσημοι και μη. Το μνημόνιο έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο, δεν «βγαίνει». Τι συζητούν τώρα; Νέο δάνειο (!) ή αναδιάρθρωση του χρέους υπό την αυστηρή επιτήρηση της Κομισιόν. Κανείς, βέβαια, δεν αποκλείει τη χρεοκοπία, που ποτέ δεν προαναγγέλλεται.
«Υποκρίνεται
η Ελλάδα»
Το περιοδικό Economist, για παράδειγμα, με άρθρο του ασκεί κριτική στη θεσμική ηγεσία της ΕΕ και προσωπικά στην καγκελάριο Α. Μέρκελ. Σημειώνει ότι πρέπει να γίνει άμεσα αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας -“Είναι χρεοκοπημένοι: Παραδεχτείτε το” είναι ο τίτλος του άρθρου και προτείνει αναδιάρθρωση των χρεών και των τριών χωρών. Πρόταση που απέρριψε, για μια ακόμα φορά, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας (Παρασκευή) στο Bloomberg σημειώνοντας, μάλιστα, ότι “δεν είμαι ο μόνος” που απορρίπτει την αναδιάρθρωση. [“Η Ελλάδα”, σημειώνει ο  Economist, “πρέπει να σταματήσει να υποκρίνεται ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της και να πιέσει για την αναδιάρθρωσή του”].
Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για το Μαξίμου. Το έλλειμμα του 2010 έκλεισε στο 10,6% του ΑΕΠ (ή 22,4 δισ. ευρώ), αντί του 9,5% (ή 20 δισ. ευρώ) που είχε εκτιμηθεί, γεγονός που μεταφράζεται σε νέα πρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ [Τα 2,4 δισ. της διαφοράς συν 600 εκ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί ότι θα εισπραχθούν από την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης που τελικώς δεν θα γίνει, όπως τουλάχιστον το σχεδίαζαν, καθώς εκτιμήθηκε ότι η επιβάρυνση των νοικοκυριών θα ήταν τόσο μεγάλη που θα είχαμε γενικό ξεσηκωμό...].
Το ότι δεν βγαίνει το μνημόνιο δεν το λέει, πλέον, μόνο η αριστερά και ο... Economist. “Το αντιμνημόνιο δεν πείθει, από την άλλη το μνημόνιο δεν αρκεί”, υποστηρίζει ο Δ. Δασκαλόπουλος, ενώ ο Γ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι “τα μέτρα της συμφωνίας που ήδη εφαρμόζονται είναι απολύτως αναγκαία, όμως, δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκή για την οικονομική αναδιάρθρωση της χώρας”. Και, ως απάντηση, προτείνουν νέα μέτρα...
«Χρειάζονται
και νέα μέτρα»
Το ΙΟΒΕ, πάντως, που διευθύνει ο (εκσυγχρονιστής) Γ. Στουρνάρας, στην τριμηνιαία έκθεσή του (τεύχος 63, Μάρτιος 2011),  εμφανίζεται επιφυλακτικό ως προς την οικονομία που πορεύεται υπό τις “οδηγίες” και τα μέτρα του μνημονίου. “Σε αντίθεση”, σημειώνει, “με τα ως τώρα ληφθέντα μέτρα, που εμπίπτουν στην κατηγορία άμεσης απόδοσης (αύξηση έμμεσων φόρων, οριζόντιες περικοπές εισοδημάτων), και των οποίων η συνέχιση δεν κρίνεται ευεπίφορη, η πλήρης έκταση των θετικών αποτελεσμάτων θα εκδηλωθεί σε βάθος χρόνου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η προσαρμογή λειτουργιών, θεσμών και αγορών σε αυτές”. Και προβλέπει, και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία, ότι “η ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία ασκεί έντονα αρνητικές πιέσεις στην απασχόληση, διογκώνοντας ακολούθως την ανεργία, οι οποίες αναμένεται να ενισχυθούν στη διάρκεια του 2011, δεδομένων των εκτιμήσεων για περαιτέρω επιβράδυνση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας”. (1)
Συγχωνεύουν
και νοσοκομεία...
Το ΙΟΒΕ, μάλιστα, τονίζει ότι “οι έννοιες της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Είναι, τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό», συνεχίζει, «να υπάρξει από την πλευρά της πολιτείας, στήριξη της απασχόλησης”. Πώς, όμως, θα γίνει αυτό όταν η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2011; Και όταν τα μέτρα του μνημονίου και τα πρόσθετα που άμεσα έρχονται και επιδεινώνουν συνεχώς την οικονομία;
Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι ο μοναδικός κλάδος, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, “όπου καταγράφεται αύξηση της απασχόλησης το 2010 είναι εκείνος των δραστηριοτήτων ανθρώπινης υγείας και κοινωνικής μέριμνας (+5,8%)”. Ακόμα, όμως, και σ’ αυτόν τον κλάδο, της υγείας, που άντεξε στην κρίση, η κυβέρνηση προγραμματίζει μεγάλες περικοπές που θα οδηγήσουν σε εκατοντάδες νέους ανέργους. Μετά την περικοπή των φαρμάκων θα προχωρήσει και σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων (θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες). Στόχος η “εξοικονόμηση” 2,3 δισ. ευρώ... [Δεν θα αποτελεί έκπληξη αν οι τεχνοκράτες του Μαξίμου έχουν υπολογίσει ως κέρδος και τις ανθρώπινες απώλειες που λογικά θα υπάρξουν ως αποτέλεσμα των περικοπών σε φάρμακα και νοσοκομεία. Έχει διαπιστωθεί ότι αυτές οι πολιτικές, όπου εφαρμόστηκαν, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της θνησιμότητας, τη μείωση του προσδόκιμου ζωής και τον περιορισμό της πρόσβασης των πολιτών σε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες...].
Επίθεση από
αγορές - «αρμοδίους»
Το Μαξίμου έχει δείξει προς τα που κινείται -σε ποιον “θεό” πιστεύει. Κάθε τόσο ο Γ. Παπανδρέου θα αναφωνεί ότι “βήμα - βήμα θα τα καταφέρουμε”, θα αναζητά “σημάδια βελτίωσης”, και θα προσπαθεί να σπρώξει το χρόνο, να περάσει το 2011 και όσο... αντέξει! Τα σύννεφα, όμως, πυκνώνουν όχι μόνο από τις επιθέσεις των αγορών (2) αλλά και από τους αξιωματούχους των Βρυξελλών.
Η αρχή έγινε από τον επικεφαλής του EFSF (Προσωρινός Μηχανισμός Στήριξης) Klaus Regling που δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ότι “όλες οι αρμόδιες αρχές -το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν- υποθέτουν προς το παρόν ότι η Αθήνα μπορεί να αποπληρώσει όλο το χρέος της” για να συμπληρώσει ότι “υπάρχουν βεβαίως κίνδυνοι”. Ακολούθησαν το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Axel Weber (“θα αργήσουν οι αγορές να ξαναδείξουν εμπιστοσύνη στα ομόλογα των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης”) και ο επικεφαλής της μονάδας διαχείρισης ρίσκου της Deutsche Bank, Hugo Baenziger (“δεν χρειαζόμαστε stress tests για να μάθουμε ότι οι ελληνικές, οι ιρλανδικές και ίσως οι πορτογαλικές τράπεζες έχουν πρόβλημα”). Και τέλος (γι’ αυτή τη βδομάδα...) ο Όλι Ρεν σήκωσε τα χέρια ψηλά μπροστά στην αδυναμία της Αθήνας να “τακτοποιήσει” τα δημοσιονομικά της -όλοι, βέβαια, αυτοί “ξεχνούν” να αναφέρουν ότι είναι η πολιτική τους, το μνημόνιο, που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την οικονομία.
Χέρια ψηλά
από Όλι Ρεν
Ο ευρωπαίος επίτροπος για τα οικονομικά Όλι Ρεν, μάλιστα, προσανατολίζεται (Νέα, 02.04.11) “να μη πάρει θέση (αρνητική ή θετική) για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου ύψους 8,7 δισ. ευρώ (+3,3 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ) και να παραπέμψει την απόφαση στο Συμβούλιο Υπουργών”. Η “διαρροή” Όλι Ρεν, το θρίλερ έρχεται – δεν έρχεται, αύριο Δευτέρα, στην Αθήνα η τρόικα (τελικώς έρχεται), σε συνδυασμό με την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία αρχίζει να δημιουργεί ερωτηματικά όχι τόσο στο Μαξίμου αλλά στο ΠαΣοΚ για το πού οδηγεί η ακολουθούμενη πολιτική.
Η “Αριστερή Πρωτοβουλία” του ΠαΣοΚ, για παράδειγμα, με ανακοίνωσή της έκανε μισό βήμα δημοσιοποιώντας τις “σοβαρές ενστάσεις” της για την αποκρατικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Ταμείο παρακαταθηκών και Δανείων, Φυσικό Αέριο, κ.λπ.) λέγοντας, όμως, “ναι στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για να βρεθεί χρήμα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας”. Τα (τυχόν) έσοδα, πάντως, από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας θα χρησιμοποιηθούν “για να κάνουμε κάποια επαναγορά χρέους” (Γ. Παπακωνσταντίνου, 30.03.11, Real FM), ενώ οι θέσεις εργασίας που πιθανόν θα δημιουργηθούν χρησιμοποιούνται ως πανάκεια. Σε πιο... “επαναστατική” γραμμή ο Μ. Ανδρουλάκης (που έγραψε και μαντινάδα για τον Γ. Παπανδρέου!..) υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός έχει πέσει θύμα λανθασμένων αμερικανικών εισηγήσεων (!), ο Π. Οικονόμου ότι δεν βγαίνει το μνημόνιο και πρέπει να καταγγελθεί, ενώ έντονο είναι το κλίμα δυσαρέσκειας από αρκετούς βουλευτές. Το Μαξίμου δεν σηκώνει κανένα «γάντι» τονίζοντας ότι εκφράζουν την αγωνία τους ενώ το επόμενο διάστημα θα δούμε τον Γ. Παπανδρέου να τους συναντά κατά ομάδες προκειμένου να τους “ηρεμήσει”. [Ουσιαστικές διαφοροποιήσεις βουλευτών θα έχουμε μόνο όταν συνειδητοποιήσουν ότι έρχονται -όποτε έρθουν- πρόωρες εκλογές].
Δεν θέλει εκλογές η ΝΔ
Ο Α. Σαμαράς φρόντισε την Τρίτη (εφημερίδες 30.03.11) να δηλώσει ότι δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές. Γνωρίζει ότι τα ποσοστά του είναι εξαιρετικά χαμηλά (19,8% έναντι 22,7% του ΠΑΣΟΚ τού δίνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis -Ελ. Τύπος, 01.04.11), ενώ προσπαθεί να “φρενάρει” παρασκηνιακά σενάρια για την προοπτική ενοποίησης της κεντροδεξιάς. Δηλώνοντας, λοιπόν, προς πάσα κατεύθυνση, ότι δεν συγκυβερνά με το ΠαΣοΚ, το ΛΑΟΣ, την Ντ. Μπακογιάννη ή κάποιους τεχνοκράτες ευελπιστεί ότι θα κλείσει εσωκομματικά μέτωπα και θα παραμείνει αλώβητος από τους κλυδωνισμούς του μνημονίου- “ας γνωρίζουν”, δηλώνει, “ότι δεν πρόκειται να δεχτώ συγκυβέρνηση με ένα ΠαΣοΚ, το οποίο δεν μπορεί να συνεννοηθεί ούτε με τον εαυτό του (...) Δεν πρόκειται  να δεχτώ «συμπράξεις« με όσους υποστήριξαν το μνημόνιο και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν την κυβέρνηση να περάσει τα αδιέξοδά της και την κυβερνητική προπαγάνδα, να περάσει τα ψέματά της (...) Ούτε με απασχολούν οι επίδοξοι ενοικιαστές μιας... ανύπαρκτης «πολυκατοικίας« (...) Ούτε θα συναινέσω σε θεόσταλτες εξωθεσμικές λύσεις”.
1. Το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι η ανεργία θα κινηθεί στην “περιοχή του 15,5%”, ποσοστό υπερβολικά μικρό, όταν έκλεισε το 2010 στο 14,8%. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι θα φτάσει στο 16,5%, ενώ το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ υπολογίζει ότι φέτος θα ξεπεράσει το 20% (1,2 εκατ. άνεργοι) με εκτίμηση ότι το 2012 θα φτάσει το 22%...
2. Η Moody’ s, την Πέμπτη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων υποβαθμίσεων των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης αν και μέσα στο Μάρτιο τις είχε ήδη υποβαθμίσει [Ισπανία σε Αα2, Πορτογαλία σε Α3, Ιρλανδία σε Βαα1 και Ελλάδα σε Β1]. Την ίδια μέρα η Standard & Poor’s υποβάθμισε 4 ελληνικές τράπεζες σε B+ από Β++ [Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank]. Ο οίκος Fitch, μάλιστα, υποβάθμισε κατά 3 βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας (που οι πρόωρες εκλογές ορίστηκαν για την 5η Ιουνίου) αξιολογώντας την πλέον με BBB-.

Αναδιάρθρωση του χρέους προτείνει το ΔΝΤ!

Πιέσεις στην Ελλάδα να αναδιαρθρώσει σύντομα το χρέος της φαίνεται ότι ασκεί το ΔΝΤ! Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel -και όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters- υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ συζητούν με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την αναδιάρθρωση καθώς εκτιμούν ότι δεν είναι, πλέον, βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας.
Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες είχε δηλώσει ότι είναι «βέβαιος ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει προόδους και στον τραπεζικό τομέα. Σύμφωνα με το Der Spiegel, το ΔΝΤ θεωρεί ότι, καθώς τα μέτρα που εφαρμόζονται δεν είναι πλέον αρκετά, θα πρέπει είτε να μειωθούν τα επιτόκια των ελληνικών δανείων, είτε να υπάρξει επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής τους, είτε «κούρεμα». Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα,  η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει σύντομα συζητήσεις με τους πιστωτές της σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους της. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι το ΔΝΤ δεν θέλει να απευθύνει δημοσίως μία τέτοια έκκληση λόγω φόβων ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσει τις πιέσεις στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας, που αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα στα δημοσιονομικά της.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, πάντως, μιλώντας την Παρασκευή στο Bloomberg επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση αποκλείει την αναδιάρθρωση του χρέους.

Νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ για το 2011 ενώ θα νομιμοποιήσουν και όλα τα αυθαίρετα!..

Νέα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ για να καλύψουν τη νέα “τρύπα” που προέκυψε από την αναθεώρηση του ελλείμματος και την υστέρηση των εσόδων προετοιμάζει η κυβέρνηση. Θα τα παρουσιάσουν, μάλιστα, στην τρόικα που φτάνει αύριο Δευτέρα στην Αθήνα. Τι εισηγήσεις υπάρχουν;
Να ξεκινήσει άμεσα η μείωση κοινωνικών επιδομάτων (ανεργίας, πολυτεκνικό, επίδομα ΟΓΑ, κ.λπ.) μέσω “εισοδηματικών κριτηρίων”.
Να υποχρεωθούν σε περαίωση, μέσω πίεσης από ελέγχους της εφορίας, όσοι δεν έχουν κάνει.
Βασικά αγαθά και υπηρεσίες που έχουν χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% να μεταταγούν στον υψηλό συντελεστή 23%. Ακόμα, να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά.
Την ίδια ώρα ο Γ. Παπακωνσταντίνου ετοιμάζει το προσχέδιο μέτρων ύψους 22 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2012-15, όπως το έχει προκαθορίσει το μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:
Μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο μέσω του ενιαίου μισθολογίου.
Και άλλες περικοπές  στις ΔΕΚΟ μέσω σχεδίων... “αναδιάρθρωσης” που προβλέπουν μειώσεις προσωπικού, μισθών, δαπανών.
Περικοπή αμυντικών δαπανών κατά 2,3 δισ. ευρώ.
Συγχωνεύσεις νοσοκομείων.
«Ψαλίδι» σ’ όλα τα κοινωνικά επιδόματα με κύριο στόχο να μειωθεί κατά πολύ ο αριθμός των δικαιούχων.
Πλήρης περικοπή των φοροαπαλλαγών.
Παράλληλα, το μνημόνιο προβλέπει:
Αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κατά μέσο όρο 30% σε δύο δόσεις (φέτος και το 2012).
Φόρος στα... αναψυκτικά!
«Πράσινος φόρος σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες.
Νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων προκειμένου να εισπράξουν ειδικό φόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: