ΑΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ

Σε ονομαζουν <ανθρωπακο>,<κοινο ανθρωπο>.Λενε οτι μια νεα εποχη αρχισε,η <εποχη του κοινου ανθρωπου>.Δεν το λες εσυ αυτο,Ανθρωπακο.Το λενε αυτοι.οι αντιπροεδροι των μεγαλων εθνων,οι εκλεγμενοι ηγετες της εργατιας,οι μετανιωμενοι απογονοι των μπουρζουαδων,οι πολτικοι και οι φιλοσοφοι.
Σου δινουν το μελλον μα δε ρωτανε για το παρελθον σου.

Εισαι κληρονομος ενος φοβερου παρελθοντοσ.Η κληρονομια σου ειναι το πυρωμενο διαμαντι στο χερι σου.
Αυτο σου λεω εγω.


ΒΙΛΧΕΛΜ ΡΑΙΧ

ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ

ΑΧ ΒΡΕ ΤΣΕ......................

ΕΣΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ??

ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΣΕ ΕΒΑΛΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο ΚΑΣΤΡΟ??

ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Η ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΑΝ ΗΘΕΛΕΣ??

ΚΡΙΜΑ..............ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΗΣΟΥΝ ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ...

ΣΙΓΟΥΡΑ ΖΩΝΤΑΝΟΣ...ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΛΟΝΤΥΜΕΝΟΣ...ΠΟΛΥ ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΟΣ...ΚΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ ΕΥΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ...ΠΡΟΠΑΝΤΩΣ ΑΥΤΟ..

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΔ: «Καθαρή λύση», βαθιά συντηρητική


Η ΝΔ, όπως φάνηκε και από την ομιλία του προέδρου της Α. Σαμαρά στη ΔΕΘ, με πολλά “εγώ”, και πολλές κορόνες, επιχείρησε να εμφανιστεί ως η μοναδική εναλλακτική λύση οξύνοντας -κυρίως φραστικά- την αντιπαράθεσή της με το ΠΑΣΟΚ. Η αντιμνημονιακή ρητορεία, η αρνητική αναφορά του στην προοπτική της συγκυβέρνησης, οι “καθαρές λύσεις”, το αίτημα για εκλογές και η επανεμφάνιση μιας ακραιφνούς δεξιάς κοινωνικής πλατφόρμας, ήταν οι κύριοι άξονες, της, σε μεγάλο βαθμό, προεκλογικής του ομιλίας. Ο αρχηγός της ΝΔ θυμήθηκε την εκκλησία, τις καταλήψεις, τα ναρκωτικά, την Μακεδονία και τον μακεδόνα ιδρυτή του κόμματος, το άσυλο, τους μετανάστες, την πατρίδα... Μάλλον με αμηχανία θα τα άκουγε ο Γ. Καρατζαφέρης, που μετά το ΠΑΣΟΚ, βλέπει τώρα να μπαίνει στα “χωράφια” του, ίσως και πιο αυθεντικά η ΝΔ...

Όταν τα νούμερα δεν βγαίνουν

Οι αναφορές στην “εντιμότητα” και η επιμονή του στη φράση “εγώ σας κοιτώ στα μάτια”, είχε να κάνει κυρίως με την προσπάθειά του να ξαναπιάσει επαφή με ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που έχει θέσει τον πολιτικό κόσμο στο κάδρο της απαξίωσης. Ήταν, επομένως, μια ομιλία που βασιζόταν στην προσπάθειά του να οριοθετηθεί από το ΠΑΣΟΚ, αλλά ταυτόχρονα με ισχυρή δόση ακραίου συντηρητισμού στο επίπεδο των ιδεών.
Τα στελέχη της ΝΔ βλέπουν τις δημοσκοπήσεις να τους δίνουν σαφές προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, αντιλαμβάνονται ότι η απόσταση από τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, είναι μεγάλη. Ψαρεύουν, λοιπόν, σε θολά νερά ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, αξιοποιώντας όλο το παραδοσιακό οπλοστάσιό τους. Μόνο, που η επιχειρηματολογία τους, δυστυχώς, βασίζεται σε πολλές κοινές παραδοχές με αυτές της κυβέρνησης, τόσο στο οικονομικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο.

Υπεράσπιση Καραμανλή

Άλλωστε, το επιτελείο της ΝΔ είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει πρόβλημα με τη συσπείρωση του “χώρου”. Εξ ου η μπόλικη δόση δεξιάς ρητορείας, αλλά και η “πατριωτική” υπεράσπιση της κυβέρνησης Καραμανλή. “Είναι ψέμα”, είπε ότι “η ΝΔ φυγομάχησε το 2009. Τότε ο κ. Παπανδρέου εκβίασε πρόωρες εκλογές για την ψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας. Την πιο δύσκολη στιγμή της παγκόσμιας κρίσης, θα είχαμε στην Ελλάδα παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Αυτό προκάλεσε τότε τις εκλογές: ο εκβιασμός του ΠΑΣΟΚ”.
Αλλά η Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της, ζουν στην Ελλάδα και ξέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ μοιάζει με φρούτο, που συνεχώς ωριμάζει, έτοιμο να πέσει. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να κάνει και πολλά. Αρκεί να έρθει σε επαφή με το λαϊκό κόσμο. Χωρίς να εξηγεί, χωρίς να το εντάσσει σε μια άλλη πολιτική, έκανε πολλές αναφορές στους άνεργους, στο οικογενειακό εισόδημα, στην απελπισία, τη δυστυχία, τις ακάλυπτες επιταγές, που “έχουν γίνει αληθινή βόμβα στα θεμέλια της αγοράς”. Και άλλες τόσες αναφορές στη μεσαία τάξη, αλλά και “στη νεολαία που είναι χωρίς αύριο”.

Ευρωπαϊστές και μη...

Ήταν σαφές από την ομιλία του Αν. Σαμαρά, η προσπάθειά του να βγάλει από πάνω του τη ρετσινιά του αντιευρωπαίου, λόγω της “αντιμνημονιακής του στάσης”. “Είμαστε το πρώτο και πιο ευρωπαϊκό κόμμα της Ελλάδας” τόνισε με έμφαση, ενώ για τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή είπε ότι “κανένας από τη ΝΔ δεν διακινεί τέτοιες απόψεις”, επιστρέφοντας την κατηγορία στα κυβερνητικά στελέχη. Εντούτοις, φρόντισε να έρθει σε επικοινωνία με τους ευρωσκεπτικιστές σημειώνοντας με έμφαση και σε προσωπικό τόνο ότι “δεν είναι αυτή η Ελλάδα πού ‘μαθαν και δεν είναι αυτή η Ευρώπη που πιστεύω”. Παίζοντας με την πληγωμένη υπερηφάνεια των Ελλήνων είπε ότι “όλες οι μεγάλες συγκλίσεις στην Ευρώπη ξεκίνησαν με κάποιες διαφωνίες. Όταν εφαρμόζεται πολιτική που βλάπτει τη χώρα μου ασφαλώς και θα το πω. Γιατί εγώ υπερασπίζομαι τη χώρα μου”.

Όχι συναίνεση, αλλά

Υπενθύμισε για άλλη μια φορά ότι η ΝΔ τάχθηκε εναντίον της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τονίζοντας συνεχώς την ανάγκη επανενεργοποίησης της οικονομίας, ώστε να υπάρξουν σαφή μέτρα ανάπτυξης. Αυτό αποτελεί κομβικό σημείο στην επιχειρηματολογία της ΝΔ στο σημερινό πολιτικό λόγο, καθώς περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα ευρύτερων πολιτικών συγκλίσεων είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Βέβαια και το προηγούμενο διάστημα παρά τις ανάλογες αρνητικές διαβεβαιώσεις από την πλευρά της ΝΔ, βρέθηκε στο επίκεντρο των συναινετικών λύσεων ύστερα από τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις Παπανδρέου - Σαμαρά.
Η ΝΔ μιλά για ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και στασιμότητα. Χαρακτηριστικά ανέφερε το νέο χαράτσι που μπαίνει στα ακίνητα. Σύμφωνα με τη ΝΔ η φοροεισπρακτική λογική δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα. Αντίθετα στοχοποιεί τη μεσαία τάξη που βλέπει να βυθίζεται όλο και περισσότερο στη χοάνη της ύφεσης. Αυτή η αντιμνημονιακή λογική κάνει και τη ΔΗΣΥ να χαρακτηρίζει την πολιτική Σαμαρά ως “άκρως λαϊκιστική”.
Είναι απορίας άξιο, όμως, πώς θα εξηγήσει το γεγονός ακόμα και στους δικούς του υποστηρικτές ότι σε κρίσιμους τομείς (μεσοπρόθεσμο, νόμος πλαίσιο κ.λπ.) ακολούθησε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα, η ηγεσία της ΝΔ δυσκολεύεται να εξηγήσει την αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ στην εργασιακή εφεδρεία. Και τι να πει δηλαδή, όταν δική της ιδέα ήταν, όπως άλλωστε και η δραστική μείωση του δημόσιου τομέα;
Όσον αφορά τα μέτρα της οικονομικής του πρότασης υποστηρίζει, την ύπαρξη ενός νέου φορολογικού συστήματος. Ωστόσο, η πρόταση δεν αφορά μια πιο δίκαιη φορολόγηση, καθώς μιλά για μείωση συντελεστών στα υψηλά εισοδήματα και με αυτόν τον τρόπο δεν πατάσσεται στο ελάχιστο η φοροδιαφυγή.

Στάθης Κουτρουβίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: