ΑΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ

Σε ονομαζουν <ανθρωπακο>,<κοινο ανθρωπο>.Λενε οτι μια νεα εποχη αρχισε,η <εποχη του κοινου ανθρωπου>.Δεν το λες εσυ αυτο,Ανθρωπακο.Το λενε αυτοι.οι αντιπροεδροι των μεγαλων εθνων,οι εκλεγμενοι ηγετες της εργατιας,οι μετανιωμενοι απογονοι των μπουρζουαδων,οι πολτικοι και οι φιλοσοφοι.
Σου δινουν το μελλον μα δε ρωτανε για το παρελθον σου.

Εισαι κληρονομος ενος φοβερου παρελθοντοσ.Η κληρονομια σου ειναι το πυρωμενο διαμαντι στο χερι σου.
Αυτο σου λεω εγω.


ΒΙΛΧΕΛΜ ΡΑΙΧ

ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ

ΑΧ ΒΡΕ ΤΣΕ......................

ΕΣΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ??

ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΣΕ ΕΒΑΛΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο ΚΑΣΤΡΟ??

ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Η ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΑΝ ΗΘΕΛΕΣ??

ΚΡΙΜΑ..............ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΗΣΟΥΝ ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ...

ΣΙΓΟΥΡΑ ΖΩΝΤΑΝΟΣ...ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΛΟΝΤΥΜΕΝΟΣ...ΠΟΛΥ ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΟΣ...ΚΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ ΕΥΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ...ΠΡΟΠΑΝΤΩΣ ΑΥΤΟ..

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

«Roll over» για μεγαλύτερα κέρδη


ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ «ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ» ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ
Οι αναταράξεις στην κυβέρνηση και η ημερομηνία λήξης της που πλησιάζει (κοντά είναι το φθινόπωρο), ανεξάρτητα από την προσπάθεια “αναπαλαίωσης” με τον ανασχηματισμό, ανησύχησαν αγορές και πιστωτές. Φοβήθηκαν ότι θα χάσουν τα χρήματά τους και έσπευσαν, με δηλώσεις τους, να μας προσφέρουν τόσο την 5η δόση -σχεδόν χωρίς προαπαιτούμενα- όσο και νέο δάνειο με ρυθμίσεις που τους ευνοούν. Ο άμεσος, όμως, τρόπος που αντέδρασαν δείχνει πώς πρέπει μια κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τους δανειστές της...
Μέρκελ και Σαρκοζί συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες [Μέρκελ: “όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα (...) Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο] για τη διαμόρφωση ενός δεύτερου πακέτου βοηθείας “που θα περιλαμβάνει και την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών”. Συμμετοχή ιδιωτών που “θα είναι αποκλειστικά σε εθελοντική βάση, ώστε να μην εκληφθεί ως πιστωτικό γεγονός, και να γίνει σε πλήρη συναίνεση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα” (Ν. Σαρκοζί). Φυσικά και οι ρυθμίσεις που προτείνουν εξασφαλίζουν κεφάλαια και υψηλά κέρδη, υποστηρίζοντας (Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ) ότι “ένα σκληρό κούρεμα των ελληνικών ομολόγων θα έθετε σε κίνδυνο άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα είχε απρόβλεπτες επιπτώσεις” καθώς “δεν έχουμε απολύτως καμία εμπειρία σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί, αν ένα μέλος μιας νομισματικής ένωσης έκανε ένα τέτοιο βήμα”.
Δεν τους πήρε ο πόνος, βέβαια, για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Ελευθεροτυπία, 17.06.11) της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) οι γερμανικές τράπεζες έχουν υψηλή έκθεση σε ελληνικά ομόλογα (15,86 δισ. ευρώ), οι γαλλικές 10,48 δισ. ευρώ και οι αμερικανικές 28,65 δισ. ευρώ -η απάντηση στο ερώτημα γιατί ενδιαφέρεται τόσο ο Ομπάμα για την ελληνική οικονομία. Δεν είναι, όμως, μόνο τα ομόλογα. Μέσω των θυγατρικών τους τραπεζών, που λειτουργούν στη χώρα μας, έχουν δανείσει σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά τουλάχιστον 27,67 δισ. ευρώ. Η έκθεση γερμανικών, γαλλικών και αμερικανικών τραπεζών είναι τεράστια κάτι που εξηγεί και τη βιασύνη τους να μας σώσουν. 
Στο νέο πακέτο βοηθείας θα περιλαμβάνονται:
* 30 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας,
* 30 δισ. ευρώ από την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων, που λήγουν, με άλλα επτάχρονης διάρκειας (“roll over”). Έχει υπολογιστεί ότι για να εξοικονομηθούν τα 30 δισ. ευρώ θα πρέπει να συμμετέχει το 30% των πιστωτών μας. Η ΕΚΤ σε καμιά περίπτωση δεν θέλει το “roll over” να χαρακτηριστεί “πιστωτικό γεγονός” καθώς θα κληθεί να πληρώσει τα ασφάλιστρα (CDS). Γι’ αυτό και οι Ζ. Κ. Γιουνκέρ και Ζ. Κ. Τρισέ τάσσονται εναντίον “κάθε λύσης που δεν θα είναι αμιγώς εθελοντική”, όπως και η Κρ. Λαγκάρντ (υποψήφια για τη θέση του Στρος Καν στο ΔΝΤ) που τονίζει ότι “θα ήταν ανεπιθύμητο ένα πιστωτικό γεγονός”. Το χαρακτηρισμό “πιστωτικό γεγονός” τον αποφασίζει η ISDA (Διεθνής Ένωση Συμφωνιών, Ανταλλαγής και Παραγώγων) ενώ ήδη οι οίκοι αξιολόγησης έχουν μπει στο παιχνίδι. Η Standard & Poor’s θα το χαρακτηρίσει “επιλεκτική χρεοκοπία” μια και ο οφειλέτης συνεχίζει να εξυπηρετεί έγκαιρα κάποιες υποχρεώσεις του, ενώ η Fitch θα το ονομάσει “περιορισμένη χρεοκοπία”. Ο χαρακτηρισμός μπορεί να ανακληθεί και μέσα στον ίδιο χρόνο -κάτι ανάλογο έγινε στην Ουρουγουάη το 2003. Υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα δοθούν “κίνητρα” στις τράπεζες για να δεχθούν “εθελοντικά” το “roll over”.
* 30 δισ. ευρώ θα δοθούν από ΕΚΤ και ΔΝΤ ενώ στο νέο πακέτο θα υπολογιστούν και τα 
* 63 δισ. από το δάνειο των 110 δισ. που δεν έχουμε ακόμα εκταμιεύσει [έχουμε εισπράξει μόνο τις τέσσερις δόσεις (53 δισ. ευρώ)]. Συνολικά, δηλαδή, ως δάνειο θα χρεωθούμε 140 δισ. ευρώ (110 τα “παλαιά” + 30 τα “νέα”).
Με το νέο πακέτο “βοηθείας” ΔΝΤ και ΕΚΤ θα θεωρήσουν το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο και σήμερα Κυριακή, σε έκτακτο Eurogroup, με τη συμμετοχή του Ευ. Βενιζέλου, θα αποφασιστεί να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της 5ης δόσης (12 δισ.), που θα είναι και ηπρώτη δόση από το νέο πακέτο βοήθειας. Αύριο, ο Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου και θα συναντήσει τον Ζ. Μπαρόζο ενώ την Τρίτη θα δει τον Βαν Ρομπάι.

Α. Π. Θάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: