Το φόβο ότι ένα “πιστωτικό επεισόδιο” στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε επέκταση της κρίσης σε Βέλγιο και Ιταλία εξέφρασε με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ -“η χρεοκοπία μπορεί να μολύνει την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και λόγω του αυξημένου χρέους τους το Βέλγιο και την Ιταλία, ακόμη και πριν από την Ισπανία”. Σύμφωνα με τον Γιουνκέρ η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στη “βοήθεια” της Ελλάδας, μπορεί να οδηγήσει τους οίκους αξιολόγησης να κατατάξουν την Αθήνα στην κατηγορία «αναξιόχρεη», κάτι που θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για το ενιαίο νόμισμα. «Παίζουμε με τη φωτιά», τόνισε βάλλοντας κατά Μέρκελ και Σαρκοζί.
Ανεξάρτητα, πάντως, από την πορεία της οικονομίας της Ελλάδας, ο οίκος Moody’s εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας (σήμερα βρίσκεται στη βαθμίδα «Aa2») καθώς εκτιμά ότι υπάρχουν κίνδυνοι στην ανάπτυξη, τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την ικανότητα της ιταλικής κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα. Ο Moody’s ανακοίνωσε ότι έχει θέσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας «υπό επίβλεψη εν όψει μιας ενδεχόμενης υποβάθμισής» της.
Η κρίση που εξαπλώνεται (ήδη αφορά Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Βέλγιο) φαίνεται να κινητοποιεί τους ευρωπαίους με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Βαν Ρομπάι να εκφράζει την ανησυχία του καθώς “υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης ευρωζώνης”. Αυτό άλλωστε φοβούνται και μας “διασώζουν”. Γεγονός, όμως, που προκαλεί και αντίθετες δηλώσεις κυρίως από όσους θεωρούν, όπως ο Γιένς Βάιντμαν (πρόεδρος Κεντρικής Τράπεζας Γερμανίας) ότι “η παρούσα κρίση δεν είναι κρίση του ευρώ. Πρόκειται για κρίση χρέους ορισμένων μικρότερων χωρών της ευρωζώνης η οποία προκλήθηκε και από την παραβίαση κανόνων”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου