ΑΚΟΥ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ

Σε ονομαζουν <ανθρωπακο>,<κοινο ανθρωπο>.Λενε οτι μια νεα εποχη αρχισε,η <εποχη του κοινου ανθρωπου>.Δεν το λες εσυ αυτο,Ανθρωπακο.Το λενε αυτοι.οι αντιπροεδροι των μεγαλων εθνων,οι εκλεγμενοι ηγετες της εργατιας,οι μετανιωμενοι απογονοι των μπουρζουαδων,οι πολτικοι και οι φιλοσοφοι.
Σου δινουν το μελλον μα δε ρωτανε για το παρελθον σου.

Εισαι κληρονομος ενος φοβερου παρελθοντοσ.Η κληρονομια σου ειναι το πυρωμενο διαμαντι στο χερι σου.
Αυτο σου λεω εγω.


ΒΙΛΧΕΛΜ ΡΑΙΧ

ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ

ΑΧ ΒΡΕ ΤΣΕ......................

ΕΣΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ??

ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΣΕ ΕΒΑΛΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο ΚΑΣΤΡΟ??

ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Η ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΑΝ ΗΘΕΛΕΣ??

ΚΡΙΜΑ..............ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΗΣΟΥΝ ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ...

ΣΙΓΟΥΡΑ ΖΩΝΤΑΝΟΣ...ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΛΟΝΤΥΜΕΝΟΣ...ΠΟΛΥ ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΟΣ...ΚΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ ΕΥΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ...ΠΡΟΠΑΝΤΩΣ ΑΥΤΟ..

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΔΗΓΙΑΣ SEVEZO ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ...Ενεργη Συμπολιτεια.

«ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ» 








Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κίνησης «ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ» διοργανώθηκε την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου  ομιλία ενημέρωσης σχετικά με τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης μεγάλου τεχνολογικού ατυχήματος, όπως ορίζονται με  την Οδηγία Sevezo.

 Ο κίνδυνος στον οποίο υποβάλλονται οι κάτοικοι της Ελευσίνας  είναι ζήτημα που μας αφορά όλους, είναι ζήτημα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

 Η αφορμή δόθηκε (για άλλη μια φορά) από το παραλίγο ατύχημα μεγάλης έκτασης και επικινδυνότητας στα ΕΛΠΕ μετά την παραμόρφωση στο κέλυφος του αντιδραστήρα της νέας μονάδας, για το οποίο με πρωτοβουλία της «ΕΝΕΡΓΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ» δημότες της πόλης μας  κατέθεσαν ήδη μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία.
Στην σχεδόν γεμάτη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, (όπου έλαμψαν δια της απουσίας τους τα μέλη της δημοτικής αρχής), η ομιλήτρια Α. Λαζαρίδου (Χημ. Μηχανικός, Καθηγήτρια Πυροσβεστικής Ακαδημίας και ειδικός στον τομέα ασφάλειας βιομηχανίας) μας μίλησε για την υποχρέωση εκπόνησης μελετών ασφαλείας, μελέτης, αναγνώρισης, διαχείρισης κινδύνων, πληρότητας σεναρίων ατυχήματος, ενημέρωσης των αρμοδίων αρχών ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ, για τα σχέδια αντιμετώπισης, διαφυγής και ελαχιστοποίησης συνεπειών. Η θέση της ομιλήτριας ότι οι βιομηχανίες δεν είναι κατ ανάγκη κακές, ΕΦΟΣΟΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, αποδείχθηκε κενή περιεχομένου, ειδικά σ’ ό,τι αφορά την «εφαρμογή» τους στην περιοχή μας.
Έτσι, από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Χρήστος Χρηστάκης - πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης και εκπρόσωπος της κίνησης «ecoeleusis», καταφάνηκε, ότι στο Θριάσιο γενικά και ειδικά στην Ελευσίνα και σε σχέση με τις εγκαταστάσεις ΠΕΤΡΟΛΑ/ΕΛΠΕ (και όχι μόνο) η «Οδηγία SEVEZO», ουδέποτε ΤΗΡΗΘΗΚΕ στο παρελθόν ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ουσιαστικά,  κι αυτό γιατί:
1)    Σε ΠΡΟΫΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν  τουλάχιστον 20 βιομηχανικές εγκαταστάσεις υψηλής επικινδυνότητας, που υπάγονται στην «οδηγία Sevezo», χωρίς να έχουν τηρθεί οι βασικές προϋποθέσεις χωροθέτησης.
2)    Τουλάχιστον ένας από τους συντάκτες της μελέτης ασφαλείας των ΕΛΠΕ (δηλαδή ελεγχόμενος) ασκεί σήμερα χρέη ελεγκτή της τήρησης των κανόνων ασφαλείας από τα ΕΛΠΕ!
3)    Τουλάχιστον ένας από τους φορείς ελέγχου (ΚΕΠΕΚ), με ευθύνη των κρατικών αρχών, δεν έχει στη διάθεσή του την μελέτη ασφαλείας των ΕΛΠΕ!
4)    Οι διατάξεις τήρησης υποχρεωτικών αποστάσεων μεταξύ δραστηριοτήτων υψηλής επικινδυνότητας (ΕΛΠΕ – ΠΥΡΚΑΛ) έγιναν «λάστιχο», επιτρέποντας στην νέα εγκατάσταση των ΕΛΠΕ να φτάσει στην πόρτα μας! 
5)    Καμμιά ελέγχουσα ή αδειοδοτούσα αρχή ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΙ!
6)    ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ μεγάλου ατυχήματος στο Θριάσιο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ, αφού το προηγούμενο εκπονηθέν «έχει μείνει» στα στοιχεία του 1999, κι αν συμβεί κάτι «οι αρμόδιοι» θα ανατρέξουν στις οδηγίες του Γενικού Σχεδίου έκτακτης ανάγκης «Ξενοκράτης» που ισχύει για όλη τη χώρα.
Ανέτρεξα από περιέργεια στο Σχέδιο «Ξενοκράτης» και διαπίστωσα ότι συντάχθηκε από τη ΓΓΠΠ με την Υ.Α. 1299/2003  και αναθεωρήθηκε με συμπληρωματική Υ.Α. 3384/2006,  με την οποία εγκρίθηκε το Ειδικό Σχέδιο «Διαχείριση Ανθρώπινων Απωλειών».  Και ενώ  με το Σχέδιο «Ξενοκράτης» ορίζεται, ότι «παρέχονται ουσιώδη στοιχεία για την αξιολόγηση κινδύνων και την εκπόνηση ειδικών σχεδίων για κάθε κίνδυνο», και ενώ ως ειδική κατηγορία κινδύνου  ορίζεται το Μεγάλο Τεχνολογικό Ατύχημα με συγκεκριμένη αναφορά στο Θριάσιο Πεδίο, από τον χρόνο και μόνο  εκπόνησης του Σχεδίου αυτού (2003 και 2006) αποδεικνύεται, αν μη τι άλλο,  ότι και το Σχέδιο αυτό είναι λειψό. Στην συνέχεια το Σχέδιο «Ξενοκράτης» στις οδηγίες προς τους πολίτες αναφέρει: 
«Εάν διαμένετε ή βρίσκεστε συχνά σε περιοχή στην οποία υπάρχουν τεχνολογικοί κίνδυνοι (μπορείτε να ενημερωθείτε για το είδος τους από τις Υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης) πρέπει να γνωρίζετε ότι οι επιλογές σε περίπτωση τεχνολογικού ατυχήματος είναι δύο: παραμονή/καταφυγή σε κλειστό χώρο ή εκκένωση.
Για το ποιά από τις δύο αυτές θεωρητικές δυνατότητες θα επιλεγεί θα ενημερωθείτε, από τις Αρμόδιες Αρχές.
Για να είναι δυνατόν να εφαρμόσετε τις ειδικές οδηγίες που θα δοθούν κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος ή τις γενικές οδηγίες που συνιστώνται παρακάτω, επιβάλλεται:
Πριν το ατύχημα: να έχετε προνοήσει να είναι διαθέσιμα και συγκεντρωμένα στον ίδιο χώρο ή να είναι εύκολο να συγκεντρωθούν σε πολύ λίγο χρόνο τα ακόλουθα:
Iκανή ποσότητα κολλητικής μονωτικής ταινίας (χαρτοταινίας)/ Ψαλίδια, πλαστικά φύλλα (κομμένα στις κατάλληλες διαστάσεις) και πλαστικές σακούλες σκουπιδιών / Πετσέτες και πανάκια, Ραδιόφωνο με μπαταρίες (οι μπαταρίες να μην είναι μέσα στο ραδιόφωνο αλλά να ευρίσκονται δίπλα, αλλιώς να ελέγχονται συχνά)/ Φακός με μπαταρίες (οι μπαταρίες να μην είναι μέσα στο φακό αλλά να ευρίσκονται δίπλα, αλλιώς να ελέγχονται συχνά) / Επιπλέον καινούργιες μπαταρίες / Εμφιαλωμένο νερό (μικρές ποσότητες) / Συσκευασμένη τροφή (μικρές ποσότητες) / Σαπούνι / Βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών / Απαραίτητα φάρμακα για τα μέλη της οικογένειας / Να έχετε προαποφασίσει ποιό δωμάτιο της οικίας σας προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία. Μερικοί παράγοντες τους οποίους πρέπει να λάβετε υπόψη για να οδηγηθείτε στην επιλογή σας είναι: δωμάτιο στο κέντρο της οικίας, να έχει τον ελάχιστο αριθμό παραθύρων και πορτών και όλα να είναι δυνατόν να ασφαλιστούν ερμητικά, να συγκοινωνεί με το δωμάτιο του κύριου μπάνιου ή του WC, τα παράθυρα να μην ευρίσκονται προς την πλευρά του κινδύνου, να μην έχει ανοίγματα για ανταλλαγή αέρα με το περιβάλλον (δηλ. τζάκι, κλιματιστικά, κλπ), αν η κατοικία σας έχει πάνω από ένα όροφο είναι προτιμότερο το δωμάτιο να ευρίσκεται στον τελευταίο / Να οδηγείτε με αυξημένη προσοχή όταν βρισκόσαστε κοντά σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή σε οχήματα μεταφοράς επικινδύνων υλικών.

Ρωτάω λοιπόν: Φταίω μήπως εγώ που δεν τα ήξερα όλα αυτά; Μήπως φταίω που γεννήθηκα και κατοικώ στην Ελευσίνα; Εμένα, που μου λέει η πολιτεία, ότι πρέπει να οργανώσω στο σπίτι μου καταφύγιο, εξ ορισμού, όχι γιατί επέλεξα να κατοικήσω σε βιομηχανική περιοχή, αλλά  γιατί παγίδεψαν το σπίτι μου εν μέσω βιομηχανιών υψηλής επικινδυνότητας, ποιά μελέτη ασφαλείας, ποιά ελεγκτική αρχή, ποιός Δήμος, ποιά Περιφέρεια  με διαβεβαιώνει και μου αποδεικνύει, ότι έχουν τηρηθεί όλες οι προϋποθέσεις  για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου, όταν αυτές οι προϋποθέσεις και οι όροι δεν έχουν καν τηρηθεί ή επικαιροποιηθεί;

Πιστεύω, ότι είναι καιρός να αναζητηθούν ευθύνες: Χούντα, μεταπολίτευση, κυβερνήσεις διαχρονικά συνδεδεμένες με συμφέροντα μεγαλοβιομηχάνων, χορηγίες, «δωρεάν εξετάσεις, πετρέλαιο θέρμανσης», Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο στα μέτρα των πολιτικών και με την κρίση λίγων, και όχι της πόλης, «αυτοψίες δημάρχων», έλλειψη οποιασδήποτε ουσιαστικής πρωτοβουλίας αντίστασης από τον Δήμο, υπονόμευση ή μη στήριξη οποιασδήποτε προσπάθειας πολιτών και κινημάτων, καλλιέργεια φόβου στον πολίτη ότι θα «χάσει την δουλειά του» και η άγνοια ή/και αδιαφορία του ίδιου του πολίτη, μας έφεραν μέχρι εδώ.

Είναι υποχρέωση λοιπόν των δημοτών της Ελευσίνας, είναι υποχρέωση – ακόμη μεγαλύτερη - της νέας Δημοτικής Κίνησης ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ να ενεργοποιήσει κάθε μηχανισμό, κάθε δυνατότητα, κάθε νόμιμο μέσο και κάθε κινηματική δράση ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ αυτήν την κατάσταση. Όχι μόνο από την θέση της νέας δημοτικής αρχής, αλλά από οποιαδήποτε θέση, διασφαλίζοντας την συνέχεια και  την στήριξη της κινητοποίησης, και σκοπεύοντας στην ουσιαστική συμμετοχή και παρέμβαση του Δήμου στον έλεγχο των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και στην αποτροπή δημιουργίας νέων.
Είναι καιρός ν’ αποφασίσουμε εμείς για την τύχη μας και να την πάρουμε στα χέρια μας. Όσο μπορούμε. ΟΧΙ όσο μας επιτρέπουν.

Ηρακλεία-Ελευθερία Πέππα

Δεν υπάρχουν σχόλια: